-->

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ COVID-19 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Το εξουδετερωτικό αντίσωμα κατά του SARS-CoV-2, δρα κατά της περιοχής πρόσδεσης (S-RBD), της γλυκοπρωτεϊνης S (spike protein) της επιφάνειας του ιού, στον υποδοχέα των κυττάρων των ιστών του ανθρώπινου οργανισμού.

Το τεστ συνιστάται για την αξιολόγηση της επίδρασης του εμβολίου κατά του COVID-19 στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και για την ανίχνευση εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε μολυσμένους ασθενείς από τον ιό.

Η μέθοδος double – antigen sandwich που χρησιμοποείται στην ανίχνευση των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό, αυξάνει την εξειδίκευση και την ευασθησία στην ταυτόχρονη ανίχνευση των αντισωμάτων IgA, IgM και IgG κατά της S-RBD στο δείγμα.

 

Why it takes 2 shots to make mRNA vaccines do their antibody-creating best  – and what the data shows on delaying the booster dose

 

Πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση μετά τον εμβολιασμό?

Αν κάποιος θέλει να κάνει τεστ αντισωμάτων, είναι σημαντικό να περιμένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna), ώστε τα επίπεδα των αντισωμάτων να έχουν αυξηθεί επαρκώς και να είναι ανιχνεύσιμα. Στην περίπτωση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson ίσως χρειαστεί να περιμένει έως τέσσερις εβδομάδες.

Τέλος, πέρα από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, τα εμβόλια «χτίζουν» και κυτταρική ανοσία, η οποία δεν μετριέται στα τεστ αντισωμάτων.

Τι μου δείχνουν τα IgG;

Τα αντισώματα IgG αποτελούν την προσαρμοσμένη και εξαιρετικής εξειδίκευσης προς τον ιό αντίδραση του ανοσοποιητικού. Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη μακροχρόνιας ανοσίας και ανοσολογικής μνήμης. Μπορούν να είναι ανιχνεύσιμα από την 8η ημέρα της λοίμωξης, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακόμη για πόσο χρονικό διάστημα ή αν είναι προστατευτικά για μια νέα μόλυνση από τον ιό.

Τι μου δείχνουν τα IgM;

Τα αντισώματα IgM παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, αρκετά γρήγορα και παρέχουν την άμυνα πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια των ιογενών λοιμώξεων, πριν την ανάπτυξη μακροχρόνιας ανοσίας και ανοσιακής μνήμης από τα αντισώματα IgG. Είναι ανιχνεύσιμα μετά από 3-6 μέρες από την έναρξη μιας λοίμωξης SARS. Η ανάλυση των IgM έχει ευαισθησία 91,21% και εξειδίκευση 97,33%. 

25. Τι μου δείχνουν τα IgA;

Τα αντισώματα IgA έναντι του COVID-19 δείχνουν μια πολύ πρόσφατη λοίμωξη από τον ιό. Αν η εξέταση πραγματοποιηθεί σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών από την έναρξη της λοίμωξης, η ευαισθησία της είναι 50% και η εξειδίκευση είναι 92.5%. Μετά τις 10 ημέρες η ευαισθησία είναι 100% και η εξειδίκευση πάλι 92.5%.

 

Η εξέταση γίνεται με λήψη αίματος χωρίς ραντεβού σε όλα τα αιμοληπτικά κέντρα της SYNLAB Cyprus.

SYNLAB CYPRUS
PEIRAIOS 36, STROVOLOS | 2023, NICOSIA | email: info.cyprus@synlab.com

 

We want to make sure that you enjoy browsing our website and have a pleasant experience. To this end, this website places "cookies" on your computer to collect information about your use of our site. Please click on the ok button to accept the use of cookies on this website.