-->

Διαβήτης και Covid-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κηρύξει το ξέσπασμα του COVID-19 ως επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος. Πάνω από 63 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί.

Υπάρχουν πολλοί κορονοϊοί, που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως πολύ πιο σοβαρούς ιούς, όπως το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS).

Όπως κάθε άλλη αναπνευστική νόσος, η νόσος COVID-19 εξαπλώνεται μέσω των σταγονιδίων του αέρα που διασκορπίζονται όταν ένα μολυσμένο άτομο μιλάει, φτερνίζεται ή βήχει. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Μπορεί να εξαπλωθεί μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο ή μέσω επαφής με σταγονίδια αέρα στο περιβάλλον (για παράδειγμα σε μια επιφάνεια) και έπειτα σε επαφή με το στόμα ή τη μύτη (εξ ου και οι κοινές συμβουλές που κυκλοφορούν σχετικά με την υγιεινή των χεριών και την κοινωνική απόσταση)

Τα κοινά σημεία είναι τυπικά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη: πυρετός, βήχας, δυσκολίες στην αναπνοή, κόπωση και μυϊκοί πόνοι. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν εντός 3-7 ημερών από την έκθεση στον ιό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν έως και 14 ημέρες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα.